Kunstgras aanleggen

Met enige handigheid kunt u zelf kunstgras of buitentapijt in uw tuin, op uw balkon of (dak-) terras aanleggen. Het vereist wel de nodige zorgvuldigheid, tijd en voorbereiding.

Algemene tips voor het aanleggen van kunstgras

Kunstgras en buitentapijt kunnen in principe in allerlei vormen op bijna alle soorten ondergrond gelegd worden. Werkzaamheden en verder benodigd materiaal zijn afhankelijk van de ondergrond.

Kunstgras op balkon, loggia of (dak-)terras aanleggen

Belangrijk is dat de ondergrond (beton, tegels, hout etc.) vlak is en goed afwatert. In het kunstgras en buitentapijt zitten perforatiegaten om het water af te voeren. Indien de ondergrond bijvoorbeeld door voegen of beschadigingen niet vlak is, moet drukverdelend doek of een dikkere waterdoorlatende laag gebruikt worden. Is er sprake van een bithum ondergrond dan is bescherming daarvan zeker noodzakelijk.

Het kunstgras en buitentapijt in allerlei vormen ”pas” worden gesneden. Het mooist is om wall to wall te werken en eventueel onder aanwezig daklood te beginnen. Gootjes kunnen worden opgevuld met waterdoorlatend materiaal. Met onze weerbestendige lijmband en kit kunnen naden technisch verantwoord en niet of nauwelijks zichtbaar worden verlijmd.

Kunstgras in de tuin aanleggen

Omdat buitentapijt in de tuin minder vaak wordt toegepast richten we ons hieronder op kunstgras voor kleiner projecten tot 150m2. Als ondergrond voor kunstgras moet u dan denken aan eenzelfde bedding als voor een terras of bestrating. Bij een bestaande tuin moet eerst het bestaande gras worden afgevoerd. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan worden volstaan met een zandbedding van tussen 5 en 15 cm. Te gebruiken zand moet goed waterdoorlatend en te verdichten zijn. Bij zware klei- of leemgronden is aanleg van drainage raadzaam. Het mooiste resultaat wordt verkregen als de zandbedding wordt omsloten door opsluitbanden of kantopsluitingen. Het zandbed dient na verdichten en aftrillen met een trilplaat 1,5 á 2 cm onder de opsluitranden te blijven zodat het gras net boven die rand uitkomt.

Het zand moet met een rij worden geëgaliseerd en afgevlakt.

Op de zandbedding komt drukverdelend geotextiel als anti-worteldoek. Het gras kan op maat worden gesneden, vanaf de onderzijde, met een scherp recht stanleymes. Eventuele naden kunnen met onze weerbestendige zelfklevende lijmband en kit worden verlijmd. Zorg dat er geen grasvezels op de lijmband komen.

Afhankelijk van de soort kunstgras moet er al dan niet een hoeveelheid kwartszand in gestrooid worden. Wij adviseren +/- 5 tot 8kg zand per vierkante meter. Het kunstgras tegen de pool in borstelen (vegen) zodat het zand goed naar de onderkant van de grasvezel zakt en het gras mooi rechtop komt.

Onderhouden van kunstgras

Voor onderhoud verwijzen we naar onze speciale pagina “Onderhoud van kunstgras en buitentapijt”.

Mocht bovenstaand u toch wat te ingewikkeld worden dan kunnen wij deze klus ook in zijn geheel of gedeeltelijk voor u verzorgen. Zo kan het uw keuze zijn dat wij alleen het meer specialistische werk doen en u met een goed advies onzerzijds, de basis werkzaamheden. Advies vooraf kan ook kostenbesparend zijn in verband met minder reststukken etc.

Vul uw gegevens in bij de contactpagina en wij nemen spoedig contact met u op.

kunstgras aanleggen - Kunstgras aanleggen